Intimiderende omgeving

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat ze in de medische molen terecht zijn gekomen die voelt als een rollercoaster. De onzekerheid kan je niet wegnemen maar je kan de omgeving wel zodanig inrichten dat deze prettiger aanvoelt en er wat van de angst verdwijnt.

Van healthcare naar humancare

Persoonlijke zorg gaat verder dan de medische en technische kennis. Er moet aandacht besteed worden aan de totale beleving.

Een bedrijf dat zich de laatste jaren sterk richt op de techniek in de zorg is Philips. Getuige deze video zit daar een visie achter die niet alleen techniek beslaat. Zij zijn zich bewust van de vaak intimiderende omgeving van bijvoorbeeld een MRI scan. Zij spelen door middel van licht, beeld en vorm slim in op de zintuigen met als doel deze omgeving aangenamer te maken. Zij verbinden de technologie met de inrichting van de ruimte en verbetering van de werkprocessen.

Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer aandacht is voor dit stuk beleving. Pijn en onzekerheid kunnen natuurlijk niet altijd weggenomen worden maar ik ben er van overtuigd dat we nog heel veel kunnen verzachten door op deze manier naar zorg -en de omgeving waarin deze geleverd wordt- te kijken.